Klachten voorkomen

Er bestaan een aantal maatregelen die je kunt nemen om klachten in het SI-gewricht te voorkomen. Dit zijn oefeningen die het gewricht zelf verstevigen, maar ook maatregelen in de manier van leven en sporten. Wanneer je de maatregelen uitvoert, verklein je de kans op problemen in het SI-gewricht aanzienlijk.

Overgewicht

Overgewicht zorgt voor een grotere belasting van de gewrichten in het lichaam. Naast pijn in de knieën komt het niet zelden voor dat mensen met overgewicht ook last hebben van overbelasting van het SI-gewricht. Dit leidt tot pijn in de benen en rug. Natuurlijk zijn problemen in het SI-gewricht maar een klein deel van de mogelijke klachten door overgewicht. Wees daarom verstandig en let op je gewicht.

Blijvend 11kg afvallen zonder JOJO effect? Ontdek het hier!

Houding

Sta zoveel mogelijk op twee benen. Leun niet constant met je volle gewicht op één been om overbelasting van het SI-gewricht te voorkomen.

Sport:
Warming-up

Een warming-up voorkomt een plotselinge zware belasting van de gewrichten. Met een warming-up maak je de gewrichten, waaronder het SI-gewricht soepeler en klaar voor inspanning.

Schoenen

Draag schoenen die geschikt zijn voor je lichaam en de sport die je beoefend. De belasting op je benen, SI-gewricht en vervolgens rug start in je voeten. Hoe de krachten vanuit je voet worden doorgegeven ligt sterk aan de schoenen die je draagt. Neem schoenen die goed klappen kunnen opvangen en dempen.

In het geval van hardlopen kan het erg verstandig zijn een loopanalyse te laten uitvoeren in een winkel om erachter te komen of je een afwijkende looptechniek heeft. Dit kan zorgen voor zware belastingen op bijvoorbeeld het SI-gewricht. Schoenen die gemaakt zijn om dit te corrigeren kunnen een hoop ellende voorkomen.

Bodem

Let op de bodem waarop je sport. Hard asfalt vangt minder goed je stappen op dan een grasveld. Het gevolg is dat je lichaam deze klap opvangt. Zwakke punten zoals het SI-gewricht zorgen dan als eerste voor problemen. Probeer ondergrond af te wisselen.

Stop bij pijn

Wanneer je last krijgt van stevige pijn tijdens het sporten is het verstandig meteen te stoppen. Trekt de pijn weer weg, dan kun je langzaam weer beginnen. Komt de pijn meteen weer terug of verdwijnt deze niet, ga dan niet door. Neem rust en schakel eventueel een fysiotherapeut in die kan bepalen of iets mis is in het SI-gewricht.

Klachten voorkomen met oefeningen

Er zijn veel oefeningen die je kunnen afhelpen van problemen in het SI-gewricht. Deze oefeningen kun je ook gebruiken om het gewricht sterker te maken en klachten te voorkomen. Ga voor de uitleg van een aantal oefeningen naar de pagina SI-gewricht oefeningen.