Ontsteking SI-gewricht

Naast overbelasting of instabiliteit kan ook een ontsteking van het SI-gewricht (artritis in SI-gewricht) voorkomen. Over het algemeen is een ontsteking van het SI-gewricht heftiger en pijnlijker dan een overbelasting of instabiliteit.

Symptomen ontsteking SI-gewricht

Een ontsteking van het SI-gewricht wordt gekenmerkt door hevige pijn op de plek van het gewricht, zeker bij bewegingen. Daarnaast ontstaat er koorts en kan de huid rood en warm worden. Omdat het SI-gewricht vrij diep ligt zal er echter niet altijd een rode kleur van de huid ontstaan. Een ontsteking van het SI-gewricht is meestal makkelijk te onderscheiden van een overbelasting door de koorts en hevige pijn die vrij plotseling kan ontstaan. Bij een overbelasting is er vaker sprake van een zeurderige pijn die vooral bij inspanning ontstaat.

Oorzaak ontsteking SI-gewricht

Een ontsteking in het SI-gewricht kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van een bacteriële infectie waarbij de bacterie het gewricht is geïnfiltreerd. Dit is over het algemeen goed te behandelen met een plaatselijke antibiotica-injectie. Ook een directe verwonding van het gewricht kan zorgen voor een ontstekingsreactie. Reumatische artritis is ook een mogelijk oorzaak van een ontsteking in het SI-gewricht. In dit geval zullen er echter meer klachten zijn, onder andere in de andere gewrichten van het lichaam.